web analytics

Artiesten reageren op stopzetten programma Hansi Hinterseer

Hansi Hinterseer
Het bericht dat de ARD en ORF stoppen met het uitzenden van het muziekprogramma van Hansi Hinterseer heeft tot ophef geleid bij de verschillende volksmuziekartiesten. Ook dagblad Bild zet op een rijtje welke programma’s er de laatste tijd al zijn stopgezet.

Het voorbeeld van de zender ARD om een jongere doelgroep aan te spreken is de tweede Duitse zender: ZDF. Op die zender zijn de laatste jaren bijna alle programma’s verdwenen waar volksmuziek werd uitgezonden. Zo was er op de ZDF het programma Grand Prix der Volksmusik wat in 2010 werd stopgezet nadat het 25 jaar had gelopen. Ook Lustige Musikanten, gepresenteerd door Marianne & Michael werd in 2007 van het scherm gehaald, na 36 jaar. Het programma Volkstümliche Hitparade (en later Das Wunschkonzert der Volksmusik) gepresenteerd door Carolin Reiber ging in 2005 na 25 jaar van het scherm.

Op de ARD is nu dus de uitzendingen met Hansi Hinterseer gestopt nadat al Krone der Volksmusik na 15 jaar werd gestopt, al word dat concept opnieuw ontwikkelt. Ook het programma Straße der Lieder gepresenteerd door Gotthilf Fischer kwam in 2008 ten einde nadat het 13 jaar succesvol heeft gelopen.

Ook heeft de bild verschillende artiesten gesproken. Zo is Heino bezorgd over over het volksmuziek op de Duitse tv. “Weer een uitzending minder, dat kan toch niet zo gebeuren! Mensen willen de wereld van de volksmuziek zien, maar de tv-bazen gaan tegen de interesses in van het publiek” Stefanie Hertel zegt:”Volksmuziek is muziek voor het volk. De succesvolle artiesten zullen altijd een weg vinden om hun publiek te bereiken en ook omgekeerd is het zo, het publiek zal altijd van hun lievelingsmuziek kunnen genieten.” Het Nockalm Quintett zegt hierover:”Afgezien van het feit dat wij als muzikanten een mogelijkheid minder hebben om ons publiek via de televisie te bereiken, wordt hierdoor een groot aantal mensen totaal genegeerd. Je kan van schlagermuziek vinden wat je vind, ieder zijn smaak, maar het is vreselijk dat al die mensen die van die uitzendingen houden, en dat zijn er niet weinig, nu in de kou staan. Het is gewoon niet democratisch.”

Zangeres Carina zegt:”Ik vind het heel jammer dat steeds meer volkmuziekprogramma’s worden stopgezet en speciaal in het geval van Hansi Hinterseer is het niet voor te stellen, hij had hoge kijkcijfers. Voor jonge artiesten zoals ik zijn deze programma’s belangrijk om je te laten zien aan het publiek.” Oud-presentator Gotthilf Fischer:”Wij hadden ook goede kijkcijffers, maar men wil ons van het scherm bannen. Deze ontwikkelingen zijn zorgelijk en gaan tegen de wil van de kijker in.”  De groep die jungen Zillertaler zeggen:”De tv-makers geloven nog dat de volksmuziek alleen voor oude mensen is, dat klopt helemaal niet. Op onze facebookpagina hebben we genoeg jonge fans. Ik maak me geen zorgen om onze muziek maar collega’s die nog op dezelfde manier te werk gaan als 30 jaar geleden krijgen wel een probleem.”

Andreas Gabalier zegt:”Ik vind het jammer voor Hansi dat zijn programma niet meer doorgaat. Hoewel de klassieke Volksmuziekprogramma’s steeds minder worden denk ik niet dat Volksmuziek zal uitsterven.” Wolfgang Schwalm van de Wildecker Herzbuben zegt:”Ik heb het gevoel dat men onze branche kapot wilen maken. Voor het grootste gedeelte van de bevolking bieden de zenders geen muziekprogramma aan. Mensen zouden moeten overwegen om geen kijkgeld te betalen.” Marc Pircher zegt:”Het huidige televisielandschap en deze situatie zet me aan het denken, hoe is het mogelijk dat de geliefde Volksmuziekprogramma’s niet meer op tv komen, terwijl de kijkcijfers en bij concerten er niets van dalende populariteit te merken is. De televisiezenders moeten iedereen bedienen, ook de fans van Schlager en volksmuziek.”

2 gedachten over “Artiesten reageren op stopzetten programma Hansi Hinterseer”

  1. Pingback: de laatste aflevering van de tvshows | ღ ~*♥* Mariannekes weblog *ღ ~*♥

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven