web analytics

‘Schöne Meid’ schlagerzanger Tony Marshall (85) overleden

Na een lange ziektebed is de Duitse schlagerzanger Tony Marshall in het bijzijn van zijn familie op donderdag 16 februari gestorven. Zijn 85ste verjaardag vierde hij in familiekring op 3 februari en toen deelde hij mee dat hij het geluk had zijn verjaardag met mensen te vieren die hem altijd geaccepteerd hebben zoals hij was.

Tony Marshall werd op 3 februari 1938 geboren in Baden Baden als Herbert Bloeth, maar nam daarna de achternaam van zijn moeder aan en heette toen Herbert Hilger. Hij groeide op in een muzikaal gezin en speelde als kind piano en later ook viool en werd hij door zijn moeder aangemeld bij het kerkkoor. Na zijn schooltijd leerde hij zijn latere vrouw Gaby kennen, waarmee hij sinds 1962 getrouwd is geweest en drie kinderen heeft, dochter Stella en zonen Marc en Pascal. Als leerling kwam hij terecht bij de inkoop van een bakkerij, maar voelde zich daar niet op zijn plek en verschillende baantjes volgde, waaronder croupier bij het casino in Baden Baden.

Daarna volgde met behulp van een studiebeurs een opleiding op de hogeschool voor muziek en in 1965 studeerde hij af als operazanger. Daarna deed hij op aanraden van een vriend mee aan een schlagerfestival-talentenjacht en die wist hij te winnen. Hij mocht voorzingen in Berlijn en kreeg een platencontract aangeboden én zijn nieuwe artiestennaam: Tony Marshall. De eerste singles die hij uitbracht werden allemaal flops en in 1968 had hij besloten om zijn platencontract af te laten lopen.

In de jaren daarna leerde hij tekstschrijver Jack White kennen en die had in 1971 het nummer Schöne Meid geschreven. Hoewel de platenmaatschappij in eerste instantie niet heel blij was met het nummer brachten ze het toch uit en bleek het een grote hit en de doorbraak te worden voor Tony. In Duitsland werd het nummer een miljoen keer verkocht. Ook zijn volgende nummer ‘Komm gib mir Deine Hand’ werd een nummer 1 hit in Duitsland. Later volgde er hits als “Junge, die Welt ist schön”, “Bora Bora” en”Auf der Straße nach Süden”. Hij nam in totaal rond de 120 singles op, presenteerde veertig tv-shows en heeft duizenden optredens gehad.

In 2012 werd bij hem polyneuropathie vastgesteld, een ziekte van het zenuwstelsel die tot verlamming kan leiden. In 2019 lag hij in coma na een beroerte en daaropvolgend nierfalen waardoor hij sindsdien drie keer per week gedialyseerd moet worden. Ook in de coronatijd had hij het niet makkelijk: in 2021 kreeg hij covid en moest hij wekenlang in het ziekenhuis behandeld worden. Na een spoedoperatie in mei 2022 besloot hij zich uit het publieke leven te verdwijnen, maar in de zomer van dat jaar had hij zijn laatste optreden in een rolstoel met zijn zoon Marc in Baden Baden.

Tony Marshall en zijn grote hit Schöne Meid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven