web analytics

Katelruther Spatzen spelen niet zelf op de albums

Kastelruther Spatzen
Er stond vandaag een opmerkelijk bericht in de krant Bild. De Kastelruther Spatzen, de supersterren van de Volksmuziek spelen al bijna 30 jaar geen enkel instrument zelf in op hun albums. Dat zegt hun eigen producent.

“Het succes van de band is gebaseerd op onwaarheden.” zegt Walter Widemair tegen de krant. Hij is niet alleen de producent maar ook componist, trompetspeler en wordt gezien als de ontdekker van de Kastelruther Spatzen die maarliefst elf keer de Krone der Volksmusik hebben gewonnen. Volgens hem is alleen de stem van zanger Norbert Rier echt en verder niets.

“Ik heb het bedrog altijd voor me gehouden, maar ik kan nu niet langer met deze leugen leven.” zegt Walter Widemair.”Het succes van de Kastelruther Spatzen, alle gouden en platina platen, de dertien ECHO’s, dat is allemaal oplichting.” Vraag blijft nu natuurlijk wie er wel te horen zijn op de albums. Volgens Widemair waren dat uitstekende studiomuzikanten.”Ik heb zelf vanaf het begin trompet gespeeld, de gitarist van Howard Carpendale en de drummer van Söhne Mannheims waren er ook eens bij. Maar in iedergeval niet de muzikanten die zich de Spatzen noemen.

Niet alleen op het CD-hoesje maar ook bij verschilende tv optredens (waar playback een gewoonte is) zien we de “echte” Spatzen. Maar ook tijdens live-optredens spelen ze. Widemair zegt daarover:”Je hoort dat de Kastelruther Spatzen matig spelen. Ik heb me vaak voor die schertsvertoning geschaamt.” Het was zelfs zo erg dat een Live-Album dat opgenomen was in Berlijn zo slecht was dat alleen de opname van de stem van Norbert Rier is gebruikt en de muziek van de studioalbums zijn gehaald.

De krant Bild heeft ook zanger Norbert Rier met deze uitspraken geconfronteerd. Hij zegt daar over:”Wij werken met studiomuzikanten om de kosten te besparen. Maar natuurlijk willen wij een perfecte album afleveren en zo gaat het dan.”

1 gedachte over “Katelruther Spatzen spelen niet zelf op de albums”

  1. Die meneer Widemair moet toch beter weten. In de muziekwereld is het een normale zaak dat dit gebeurd. Hier is toch niets mis mee. iedereen wil toch een goed produkt maken.Hij als producent van de Kastelruther Spatzen heeft dit toch al jaren zo gedaan en heeft toch ook flink verdient aan de albums van deze groep.Ik kom zelf uit de muziekwereld en weet hoe hoe het werkt.
    Ik ga al jaren naar de grote concerten van de Kastelruther Spatzen in Kasteruth e.a. Tijdens deze concerten worden er door de Kastelruther Spatzen wel eens muzikale foutjes gemaakt. Dit getuigt alleen maar dat ze LIVE spelen en daar kan ik alleen maar waardering voor hebben. Hun duizenden fans uit diverse landen genieten van deze concerten maar ook van hun cd’s. Hun muziek en vooral hun teksten zijn uit het leven gegrepen en spreken deze mensen aan. Blader eens in het gastenboek van hun site Kastelrutherspatzen.de en men kan de talloze reacties lezen over deze uitlatingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven