web analytics

Andy Borg en zijn album Fern von Daheim

Op vrijdag 19 mei brengt de Oostenrijkse schlagerzanger Andy Borg zijn nieuwe album Fern Von Daheim uit.

De titel van het album Fern Von Daheim betekend Ver van huis en dat nummer slaat op Andy Borg, want hij is ongeveer 150 dagen per jaar onderweg voor optredens en leeft hij voor en met de muziek. Tekst en muziek, alleen muziek of alleen tekst – Andy Borg kan op elk nummer anders zijn. En soms ook helemaal loslaten. Omdat een liedje zijn studio is binnengevlogen en hem heeft gegrepen. Het creatieve podium laat hij over aan tekstschrijver Waltraud Brandner of tekstschrijver en auteur Stefan Fuchs met pakkende teksten, waarop de melodieën overvloeien naar de gevoelige volbloedmuzikant op de piano. De gepassioneerde entertainer verrast in de arrangementen met elektrische piano, chello en beknopte drums in een vrolijke groove, en toch is hij helemaal zijn oude zelf. Met vertrouwde keyboard sound design, de typische Andy Borg Bells, zoals hij ze noemt. Met lang uitgesponnen pads en trompetintermezzo’s heeft hij zijn wens in het elektronische tijdperk voor een nummer in het natuurlijk volle bigbandgeluid vervuld. “Fern von daheim” biedt een tracklist variërend van romantisch tot krachtig dynamisch met voldoende ruimte voor emotie in al zijn facetten.

Zijn oorworm-liedjes zoals “Viva l’amore” zijn kinderen van de tijd. “Soms hebben dagen veel te veel uren”. Met een twinkeling in zijn ogen geeft hij zichzelf een zondige air en tovert hij “Alle geesten van de nacht” tevoorschijn om met “Die ganze Nacht” in de voetsporen van het verlangen te wandelen. Op een leven zo mooi als jij” danst in een sensueel rumba-ritme. Ook in het vrolijke lied “Alles, was ich habe” in sambaklank komen Andy Borgs entertainer- en songschrijverskwaliteiten volledig tot hun recht.

Zoals je op het eerste gezicht minder zou verwachten door zijn woordspelingen en gevatheid, is Andy Borg verrassend teder. Dat uit zich vooral in zijn liedjes, waaruit hij met één stem de meest uiteenlopende gevoelens haalt. “Sensitief zijn betekent immers dat je alles wat je ziet, ruikt, proeft en voelt intens beleeft. Dat heeft betrekking op het positieve, maar evenzeer op de minder prettige levenssituaties.” Toch is het privé- en beroepsleven van Andy Borg, net als zijn liedjes, overwegend in majeur.

“Liebe kann nicht warten”, weet de romanticus in hem. “My Paradise” en “1000 Sünden” zijn onverwacht goede buren en kunnen het goed met elkaar vinden. Het derde nummer van de groep, “Ich würd auf dich warten” (Ik zou op je wachten), heeft de stille kracht om vrouwenharten te verleiden. Gepaard met het swingende liefdeslied “Schenk mir deine Liebe”.

“I love love,” is zijn tweede favoriete regel. “Net zoals je een nieuwe dag niet opnieuw kunt uitvinden, hoef je de liefde voor mijn vrouw en de muziek niet steeds weer op te roepen. Elke dag die begint is anders dan de vorige, een leven lang. De liefde verandert ook, en toch blijft ze bestaan zolang je haar koestert”. Zo belooft “Schön ist die Liebe” van Andy Borg een happy end. “Amore Express” is ook een muzikale verleiding met de lichtheid van de dolce vita, straalt Italiaanse lover charme uit als favoriete metgezel en vakantiezomer flirt.

Andy Borg zou deze zin nooit zeggen, “want ieder mens heeft zijn eigen leven en zijn eigen bagage te dragen” – maar hij zou het wel zingen! Met zijn liedjes is hij een trooster in moeilijke tijden, de afleiding, het sprankje hoop, de opbeurende zekerheid – op zijn onnavolgbaar vrolijke en luchtige manier. Andy Borg streelt moedeloze zielen met de ballade “As Simple as You Think”. En het wordt weer beter. Steviger blaast “Ist der Ruf erst ruiniert” met humor op dezelfde hoorn, geeft je met krachtige stem een schouderklopje – en: Hé, het komt goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven